domingo, 27 de septiembre de 2009

Benvinguts a Noves Tecnologies


Aquest blog ha estat creat per compartir el seguiment i l'avaluació de dues assignatures: per un costat, Noves tecnologies de la informació i la comunicació en l’educació, i per l'altre Interculturalitat. Utilitze l’ordinador i Internet totes les dies, però els meus coneixements es basen en el que fins ara necessitava. Espere que amb aquestes noves assignatures amplie els meus coneixements per a poder enriquir el meu treball diari. Segur que si.

Pregunta 9:

9. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __10____
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __10____
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ____10____
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __10___
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: _10____
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __8___
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ____9___
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __9____
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____7____
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ____9____

Fins prompte
Nova resposta a la pregunta 9: Desprès de les lectures arribe a prendre aquestes noves decisions respecte al qüestionari:
TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __3___
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ___7___
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ___10_____
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __2___
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __10___
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __2___
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ___5____
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __8____
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ___8_____
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ____3____






Qüestionari d'Avaluació Inicial


Després de la PAC1 i de la lectura del segon mòdul:JONASSEN, D. (2003): “TIC i aprenentatge significatiu: una perspectiva constructivista” us presente el qüestionari i les respostes d'avaluació inicial i desprès la revisió de les respostes amb unes anotacions informals en color blau .


1.¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social?
Si. Davant la necessitat de l’esser humà de solucionar problemes, ajudar per a fer més fàcil la seua subsistència, qualitat de vida, a més de demostrar el seu enginy cada vegada més complexe, fa que tot aquest progrés del coneixement tecnològic i científic juntament amb el desenvolupament socioeconòmic siguen factors que han facilitat l’avanç i la innovació tecnològica. Els factors que intervenen progrés tecnològic són doncs: el coneixement i els conceptes cientificotecnològics, les tècniques de treball, els factors econòmics, els materials i les seues propietats i la informàtica. L’aplicació coordinada d’un conjunt de coneixements i habilitats a fi de crear una solució que permeta a l’esser humà satisfer les seues necessitats o resoldre els seus problemes és el que garanteix el progrés.
Per tant, els canvis tecnològics i científics influeixen, modelen i transformen la societat en la qual tenen lloc.
Pense en una estreta relació entre CTS, però no vull dir que una fa progressar l’altra perquè crec que això es caure en el determinisme científic. Pense en una retroalimentació mútua i recíproca.


2.¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
Si. Com abans he comentat, si la finalitat de les diferents tecnologies es encarregar-se de resoldre problemes, buscar necessitats i provar la solució més adequada, a més d’avaluar les conseqüències, pense que hi ha una garantia de neutralitat ideològica donat que al final som nosaltres els que critiquem, valorem i som conscients de l’efecte que ens puga produir.
Encara que la ideologia està implícita en tot allò que fem com a éssers d’un determinat grup social que formem part.
Ara crec que no hi ha una neutralitat ideològica. Al mòdul segon (el de David Jonassen), es diu que “segons Wittgenstein, el que sabem es basa en la possibilitat del dubte. Sabem moltes coses, però mai no podem tenir la certesa de saber-les. Aquesta incertesa només pot modificar-se amb els esforços per saber més sobre el món”. Aquesta inquietud de per conèixer és el motor de la ciència. La frase m’ha encantat i l’adapto al coneixment científic dient que mai tindrem la certesa de que sigui “científic” és a dir, del tot “neutral” ideològicament.



3.Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Des de la meua experiència de 21 anys en l’ensenyament, a dia d’ara puc assegurar que és un requisit indispensable, tant en l’organització d’un centre com en la tasca diària dels professionals de l’educació.
Aquesta afirmació és evident. La tecnologia és el conjunt de mecanismes, habilitats... que emprem en els nostres processos quotidians per a produir objectes i/o per adaptar el medi que ens envolta a les nostres necessitats. Per tant, quan realitzem activitats d’educació apliquem tecnologia i reflexionem sobre la tecnologia que apliquem per tal que es reflecteix, el més fidelment possible, la realitat quotidiana de la societat per a la qual volem educar. En l’actualitat, l’evolució tecnològica és molt més vertiginosa. Motiu per la qual es necessària per adaptar l’escola als canvis produïts en la societat.
Continue pensant el mateix, potser encara amb més força i amb més arguments per defensar-ho. És a dir, amb major compromís i càrrega cognitiva.

4.¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

Les causes que originen els profunds canvis en l’actualitat, són deguts principalment a la necessitat de satisfer les necessitats de la societat. Supose que hi ha moltes i diverses causes. Caldria recolzar-nos en el fenomen de la globalització. La fàcil circulació i contacte d’informació, individus, tecnologia, coneixements, ideologies... Els horitzons del món actual són molt més amplis del que ho havien estat mai, la qual cosa, a nivell social, comporta una nova manera de fer més dinàmica i constantment canviant..
Partiria de la mateixa hipòtesi, però li donaria major riquesa als meus arguments, en altres paraules, els elements del model de l’argumentació de Toulmin, si es donés el cas, foren més i més complerts.

5. Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa.

La tecnologia educativa és el resultat de les aplicacions de conceptes i teories referents a l’educació per a poder solucionar problemes i situacions d’ensenyament-aprenentatge, proporcionant a l’educador les ferramentes de planificació i desenvolupament, per a millorar el procés d’E-A mitjançant la consecució d’objectius i buscant l’efectivitat en l’aprenentatge.

Diria que l’objecte d’estudi no és tant la TE en si mateixa com les avantatges i prestacions que ens pot comportar (per dir-ho d’una manera breu, senzilla i ràpida...)


Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.

Transmetre un coneixement crec que és un procés de caire més representatiu i per tant relacionat amb l’evolució, per exemple la transmissió oral d’una rondalla. La construcció del coneixement és a partir de la interacció amb el seu entorn físic i social i el resultat dependrà del desenvolupament de les seues capacitats cognitives, per exemple seria la moraleja d’aquesta rondalla i la seua aplicació en la vida quotidiana.

6.Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Podem relacionar aquesta afirmació amb la resposta anterior. Ja que crec que les persones construïm el coneixement a partir de la interacció amb l’entorn físic i social però com també he dit abans el resultat dependrà del desenvolupament de les seues capacitats cognitives. La realitat de les persones es construeix mitjançant la interacció, aplicació i reajustes dels coneixements de les persones amb el medi.
Després de llegir el mòdul de Jonassen, aquesta resposta em sembla extremadament pobra. Suposa que ara tindria molt més a dir-hi.


7.¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

No. Simplement crec que és el contrari, a partir de la meua interacció amb l’entorn de la UOC, estem (o estic) construint una sèrie de coneixements el resultat dels quals dependrà de les nostres (o meues) capacitats cognitives.

10. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?

El meu grau de compromís amb el mapa conceptual és molt alt. El defensaria perquè en el moment present és la idea que tinc com a més correcta, encara que ofereix molts aspectes a concretar, per tant, pot canviar, reconstruir-se i afinar un poc més els conceptes, a més de les seues relacions o interrelacions.

Més que mai estic convençuda d’aquest canvi conceptual! Tal com el terme de “compromís conceptual” donaria un sentit més profund a la pregunta i per tant implicaria un tipus diferent de resposta


11. Conclusions: Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?
Les primeres impressions són molt positives. Però amb moltes inseguretats i dubtes que supose a la llarga aniran minvant.

martes, 22 de septiembre de 2009

1 entrada. Molt personal

Benvinguts/des al meu blog, us convide a la inauguració, a més de compartir amb tots vosaltres la meva primera entrada.
El repte que suposa aconseguir una plena integració de les persones immigrants, sempre dona pas a un que pensar, proposar i sobre tot experimentar. El nostre sistema educatiu, és el lloc on sol aparèixer la majoria de les reflexions i propostes, i és l’espai social idíl•lic per a desenvolupar un treball efectiu. Tots sabem que primer la família i desprès l’escola són els principals agents de socialització. L’escola representa un lloc d’encontre entre estudiants de diferents cultures els quals es relacionen i interactuen entre ells mitjançant experiències educatives, però també informals. Per aquest motiu, els centres educatius deuen proporcionar als estudiants programes que els ajuden a desenvolupar habilitats per a comprendre aquest univers de gents i experiències plurals, que els permet desenvolupar els seus potencials per aconseguir vides socialment constructives i realitzables en un món divers.
Ens veiem .
Mati